Полагане на маркировка за детски градини и училища

Според проучванията, все по-малко са пътните произшествия с деца, които се случват близо до детска градина или училище. Именно този факт показва, че маркировката върши своята работа и контролира както водачите, така и децата ни. Ако спазваме правилата, то жертвите на пътя ще бъдат в пъти по-малко и ние ще можем да пускаме малките си съкровища на училище спокойно.

Освен спазване на правилника, е необходимо шофьорите да познават положената маркировка около образователните учреждения. Нужно е водачите да са запознати със своите отговорности при използването на даден път и да се придържат към изградената сигнализация.

Естествено, трябва да научим и децата си да се придържат към правилата. Те трябва да разпознават светлините на светофарите, зебрата и знаците, за да избегнат нежелани инциденти. Учителите пък са длъжни да наблюдават по-малките си възпитаници за това как се движат по пътищата.

От всичко, което написахме до момента става ясно, че отговорността се поделя между родители, учители, шофьори, община и пътни инженери. Всички заедно трябва да работим за осигуряване на безопасността по родните шосета и да намалим агресията по улиците.

Какви биват предупредителните знаци

 3Пътен знак – А19

Този пътен знак ви информира, че в близост до дадената улица, по която преминавате има опасност от внезапно появили се деца. В този ред на мисли, вие трябва да намалите скоростта и да се огледате.

 

 

1
Децата нямат спирачки

Един от най-важните знаци, които ни напомнят, че малките ни съкровища не мислят за движението по пътищата и често могат да изникнат от всяко едно място. Ние от своя страна сме длъжни да се съобразим с този факт.

 

 

2Пътен знак – Д17

Поставя се в пешеходното платно в двете страни на пътя по посока на движещите се превозни средства.

Често хората не обръщат внимание на предупредителните знаци, но именно последните са от изключително голяма важност, за да бъдат ограничени пътнотранспортните произшествия. Още повече, когато говорим за деца трябва да държим очите си широко отворени и да следим за гореописаните знаци.

За съжаление, не винаги успяваме да убедим водачите колко голяма отговорност поемат, когато застанат зад волана. Ние от ТРС Работим, за да повишим производителността на знаковата уредба като въвеждаме осветени знаци, LED табели и всичко необходимо. Стараем се да сме част от свеждането на пътните инциденти до минимум. 

 

Полезни съвети за водачите

  • Намалете скоростта и се огледайте дали има деца в близост до вас. Особено предпазливи трябва да бъдете в близките зони до образователните заведения.
  • Огледайте се за знак „Децата нямат спирачки“, защото той е от особена важност.
  • Избягвайте да изпреварвате училищния автобус, когато децата слизат на спирката.
  • Спазвайте стриктно правилника за движение.
  • Не карайте ако сте употребили алкохол или други упойващи вещества.
  • Внимавайте при наличие на влошени климатични условия.

Полезни съвети за родителите и децата

  • Научете децата да пресичат на места, където има светофар и пешеходна пътека.
  • Обяснете на малките палавници, че шофьорите не винаги виждат всичко около себе си и заради това, ние трябва да бъдем особено внимателни, когато пресичаме.
  • Кажете им, че не бива да се говори по мобилния телефон или да се играе с таблета по време на пресичане. Това разсейване може да доведе до неприятен инцидент.
  • В случай, че детето ви ходи на училище с колело, то погрижете се за пълната му екипировка. Последната трябва да включва светлоотразителна жилетка и каска, а велосипеда трябва да бъде оборудван с фар, работещи спирачки и звънец.

Възползвайте се от нашите съвети, за да защитите децата от пътни произшествия. Предайте съветите ни на ваши близки и роднини, които сме сигурни, че ще вземат нещата присърце. Преди всичко говорим за най-важните същества в нашия живот и сме длъжни да ги запазим живи и здрави.

Трафик Пътна Сигнализация работи неуморно, за да изготвя маркировка, знаци и табели за безопасността по пътищата. Отговорността разбира се, пада и върху общините, тъй като от тях зависи да направят улиците ни спокойни и мирни. Сигурни сме, че всички имаме интерес от това да знаем как да управляваме автомобилите си, къде да пресичаме и каква е позволената скорост.