Възпитание на инат – тайната на една гувернантка

Едва ли има родител, на който в този момент да не се къса сърцето, но това до колко трябва да отпуснем „юздата“ на малчугана е темата, над която всеки трябва да се замисли.

Педагозите смятат и са убедени, че за да е по-плавен прехода от предаване на малкото дете от родителя, към възпитателя в детското заведение, то с него винаги трябва да е някоя любима детска играчка. Било това мече, камионче или кукла, всяко дете трябва да има своеобразна „патерица“, която да му осигури плавен преход в живота и в конкретния случаи от семейството към градината. Понякога и много съвременни родители започват този преход с наемане на гувернантка, която да се грижи за малчугана от първите му дни на бял свят. Тогава нейна е работата този преход да протече по-гладко и плавно.

В натовареното и динамично време, в което живеем често се случва и децата да израстват и да се учат на недотам правилното поведение. От своите родители те заимстват както доброто, така и лошото. Няма да се лъжем и, че много от тях пренасят агресивното поведение в детската ясла или градина. Реплики от тип на: „Ти, ли ще ми казваш“; „Ще кажа на тати и ще видиш ти“; „Коя си ти, за да ми казваш да правя това“, за жалост не са необичайни дори за малките деца.

Истината е, че малкото дете попива всичко от околния свят и най-вече от своите родители. Много пъти, то чува наречия за възпитателите си у дома и между мама и татко, а след това предава всичко на учителката, без да зачита авторитета й. От една страна това няма да се случи, ако детето от малко расте под грижата и възпитанието на специално нает за целта човек – детска бавачка.

Една сплотяваща връзка в недалечното минало бяха родителските срещи, но днес този ангажимент се смята за досадно и банално нещо. Организираните мероприятия, на които се водеха децата, присъстваха и родителите също бяха нещо, което значително подсилваше афинитета и връзката между хората от различни слоеве на обществото и възрасти. Уви и тук нещата много се промениха.

И въпреки, че не могат да се върнат старите обичай, традиции и нрави, това не е така непоправимо. Всяко дете може да бъде възпитавано в приятна, добронамерена и позитивна среда. За целта опитайте с наемане за няколко часа на бавачка.

Специалистите съветват още:

  • От малко детето да бъде натоварвано с дребни задължения и отговорности в домакинстването.
  • Детето да бъде поощрявано и хвалено, когато покаже талант, въображение или направи мил жест.
  • На децата да се дават за пример, действителни неща от живота, от които да се учи и цялото възпитание да се свежда до показана обич и разбиране, а не на инат.

Всичко това се наблюдава във възпитанието, което може да даде една професионална детегледачка.