Втори живот за старите мебели

 

В най-добрия случай - до къщичката, за вечно съхранение. Тук на помощ идват екипите по извозване на стари мебели с Майстори от София. За да научите повече за тях, последвайте връзката.

Въпреки това, може да дадете втори живот на тях, при това със собствените си ръце. Много елементи от кухненските мебели могат да се заимстват, с цел постигане на старинен вид.

Например, какво да правя със стар стол?

Един от най-лесните начини е да възстановите повърхността с балсам от пчелен восък. Столът се почиства от стар лак до ясен вид на текстурата на дървото. Тогава повърхностните дефекти се елиминират и грундът се прави с маслина. След това, използвайки обикновен парцал, самият балсам се нанася на тънък слой. Дванадесет часа след като балсамът се абсорбира и изсъхне, повърхността се полира до блясък с четка.

Друг лесен начин е оцветяването. След шлифоване и отстраняване на старата боя се нанася нова. Изборът на цвят, зависи от интериора и личните предпочитания. Любителите на Арт Нуво могат да прибегнат до сега популярния стенопис за трафаретите. Шаблонът се нанася, върху боядисаната и изсушена повърхност на стола. По този начин столът може да бъде украсен с необичаен орнамент или дори изобразен върху него цял натюрморт.

Любителите на „живата“ дървесина могат просто да почистят рамката на стола и да я покрият с прозрачен лак.

Най-простият вариант, който не изисква прилагане на сила, е покривалото. Капаците могат да бъдат с различни форми, цветове и стилове в зависимост от вкусовете. Те перфектно ще подновят стола и не е необходимо да извършвате „основен ремонт“ по него.