Знаеш ли - Хлебарки могат да живеят до една седмица без главата си

 

Хлебарки съществуват от времето на динозаврите! Те могат да живеят почти месец без храна и около две седмици без вода.

Някои женски хлебарки се чифтосват само веднъж и остават бременни за цял живот!

Хлебарката може да живее до една седмица без главата си!

Тя може да задържи дъха си до 40 минути!

Хлебарките могат да тичат до 3 мили в час.

Тези насекоми, съществуват от милиони години, еволюирайки в едни от най-адаптивните вредители на Земята. В света има приблизително 4000 живи вида хлебарки. Около 70 от тях сега се срещат в САЩ.

Хлебарките често обитават сгради и домове. Те предпочитат топла среда, близка до храна и вода. За съжаление, могат да причинят алергии и да предизвикат астматични пристъпи, особено при деца. Те също могат да разпространяват близо 33 различни вида бактерии.

Намерете повече факти и информация за борба с вредителите на хлебарки и като разберете по-известните видове от тях:

Американски хлебарки

Американската хлебарка е най-голямата. Тя обитава къщите на хората. Въпреки името си, не е родена в Северна Америка, но вероятно е била доведена, чрез кораби от Африка през 1600-те.

Женските могат да излюпят до 150 потомства годишно. Този вид хлебарки не получават крила, докато не станат възрастни.

Има овална форма. Червеникаво-кафяв, с жълтеникава 8 фигури на цвят, в задната част на главата. Притежава 6 крака. Има и крила, и антена.

Кралството й е Анималия. Отнася се към тип: Членестоноги. Клас: Insecta. Ред: Dictyoptera. Семейство: Blattidae. Вид: Periplaneta americana. Американските хлебарки се хранят с почти всичко, включително растения и други насекоми.

Среда на живот: Американските хлебарки предпочитат да живее в топли, тъмни, влажни зони, като канализация и мазета. Често навлиза в конструкциите, през канали и тръби. Въпреки че американски хлебарки могат да бъдат намерени в домовете, те са често срещани и в по-големи търговски сгради, като ресторанти, хранителни магазини и болници.

Въздействие: Хлебарки пълзят през мръсни зони и след това обикалят домовете ни, проследявайки много бактерии и микроби. Те могат да замърсят храната, като свалят кожата си. Отхвърлената им кожа и отпадъчните странични продукти са алергени, които предизвикат алергични реакции, астма и други заболявания, особено при деца.

Предотвратяване нашествията нахлебарки:

Поддържайте зоните за готвене, хранене и съхранение на храна чисти и сухи.

Ако видите хлебарки, най-добре е да се обадите на специалист по борба с вредителите поради болестите, които могат да разпространят.

Хлебарки с кафяви ленти

Хлебарите с кафяви ленти получават името си от двете светли ленти, които имат по тъмнокафявите си тела. Крилата на мъжкия са по-големи от крилата на женските.

Кафявите хлебарки често крият яйцата си в мебелите или под тях. Обикновено живеят 5-6 ½ месеца. Имат овална форма; кафяв цвят, със светли цветни ленти през крилата. Отнасят се към кралство Анималия. Тип: Членестоноги. Клас: Insecta. Ред: Dictyoptera. Семейство: Blattellidae. Видове: Supella longipalpa

Хранят се с: Кафявите хлебарки предпочитат да ядат скорбялни храни, като паста за тапети и подвързия на книги. Понякога ядат неорганични неща, като найлонови чорапи!

Среда на живот: Кафявите хлебарки предпочитат по-топли, сухи и по-високи места от повечето хлебарки. Докато повечето им събратя предпочитат да живеят в кухни и килери, хлебарките с кафяви ленти ще живеят във всяка стая в къщата. Те не се нуждаят от много влага и избягват светлина, когато могат.

Въздействие: Хлебарките пълзят през мръсни зони и след това обикалят домовете ни, проследявайки много бактерии и микроби. Те могат да  замърсят  храната, като свалят кожата си. Отхвърлената им кожа и отпадъчните странични продукти са алергени, които могат да предизвикат  алергични реакции,  астма  и други заболявания, особено при деца.

Предотвратяване нашествията от хлебарки:

Поддържайте зоните за готвене, хранене и съхранение на храна чисти и сухи.

Ако видите хлебарки, най-добре е да се обадите на специалист по борба с вредителите поради болестите, които могат да разпространят.