Хранителни добавки, флавоноиди и растителни пигменти предпазващи от болести

Какво представляват флаваноидите – те са много разпространени съединения с органичен, растителен произход. Те представляват най-голямата растителна, пигментна група в различни нюанси на жълт цвят. Самото им название произхожда от латинският flavus, което в превод означава жълт. Наименованието им е предложено през 1952 г. от Гайсим Хинзайнер и служи за определение на всички пигменти със сходна структура. Химическият състав на полифенолните съединения е изграден основно от ниско молекулно тегло.

Разпространение и действие – флаваноидите се нетоксични и се проявяват в широк спектър от биологична полезност и активност. Много растения, използвани с лечебна цел съдържат флаваноиди, които действат като антиоксиданти. Това обяснява, защо са често предписвани, с цел терапевтично действие – антибактериално, антиалергенно, антимутагенно, антиканцерогенно. Оказват влияние над вкуса и цвета на храните. Някои флаваноиди се използват за противовъзпалително средство, други са диуретици, а трети противовъзпалителни агенти.

Храни богати на аминокиселини – в плодове, зеленчуци, напитки от чай и червено вино има големи количества от тях. Предполага се, че полифенолите в червеното вино, антиоксидантите от пресни зеленчуци и плодове, както и съдържащите се в зехтина, храните от средиземноморската кухня осигуряват защита срещу различни болести по кръвоносната система, както и коронарната болест на сърцето.

Хранителни добавки за всяка ситуация – тази група съединения е изследвана интензивно заради полезното действие над човешкия организъм. Конкретно се проучва и ролята и защитата от ракови заболявания. Съществуват множество доказателства за това, че флаваноидите инхибират карциногенозата. С огромния брой полезни свойства, флаваноидите се предлагат на пазара и под формата на екстракти, капсули, таблетки и са наричани диетични хранителни добавки.

Научете повече и за други хранители добавки като протеини и креатин.