Имунитет – естествена войска в организма

 

Когато човек се ваксинира, той се предпазва от един вид вирус, но срещу останалите остава незащитен. Вирусите нямат сезон и почивен ден. Те просто дебнат момента, когато сме най-уязвими, за да нападнат тялото ни. В такива случаи е необходимо да зареждаме тялото си с достатъчни дози имуностимуланти набавяни, както с храната така и с добавки.

Със старта на пролетните дни специалистите – диетолози, медици и фитнес инструктори, съветват да се увеличат дажбите от плодове и зеленчуци и да се намалят количествата на храни богати на мазнини и въглехидрати.

В заключение може да кажем, че основната цел на имунитета е да запази равновесието и генетичната цялост на тялото ни и тази на организма. Функционирането на имунната система е доста сложен процес,който включва редица органи и тъкани (тимус, костен мозък, лимфни възли, слезка и некапсулирана лимфна тъкан), клетки (Т-лимфоцити, В-лимфоцити, лимфоцити-убиици, макрофаги) и клетъчни субстанции (имуноглобулини, антигени, цитокини и др. белтъчни молекули).