Защо лещата е полезна

Струва си да разнообразите ежедневното си хранене с леща, макар и само защото 100 грама от продукта съдържа най-малко 50 грама въглехидрати, 20 грама растителни протеини, витамини В, Е, фолиева киселина, бор, йод, желязо, силиций, кобалт, манган, никел, мед, хром, цинк, калий, натрий, магнезий, хлор, фосфор. Съдържа изофлавони - полезни вещества, които са важни по време на менопаузата при жените и за профилактика на рак, остеопороза.

Read more: Защо лещата е полезна

За италианските десерти

Почти не съществува човек на планетата, който да не се изкушава от сладостта и добрата визия на десертите. За италианската кухня, те са много повече от сладост. Италианските десерти са страстно и изкушаващо удоволствие, на който никой не би отказал.

Бишкоти ди Прато е ранното име, на познатите днес по цял свят, бишкоти. Зараждайки се в италианския град Прато, бишкотите, произлезли от латинската дума наречие на двойно изпечен. Тогава италианците преценили, че това е добър начин храната да бъде съхранявана с години, а десертите, които започнали да творят с нея са прочути и днес.

Read more: За италианските десерти

Тестото за италианската пица

Всички се възхищаваме на уникалното качество и майсторското изпълнение, когато стане дума за италианска пица. Тайната за нейното приготвяне не е позната на всеки и може би в това се крие магията и неповторимостта. Сега ще представим няколко лесни трика, с които и вие ще можете да постигнете приготвянето на една вкусна италианска пица и да се наслаждавате от сърце на възможностите си.

За да бъде една пица съвършена, истинска и италианска тестото е от най-голямо значение.

Read more: Тестото за италианската пица

За тестените италиански специалитети

Според много диетолози тестените храни вредят на здравето ни и спомагат за качване на килограми. Италианците обаче не смятат така и освен това не спират да създават своите страхотни, вкусни и уникални тестени специалитети като спагети, лазаня, паста, пица и други. Дори невероятната красавица позната от холивудското кино, италианката София Лорен, поддържала изящното си тяло с различни видове паста.

Истината е, че макаронените изделия са не само вкусни, но и много полезни. Разбира се с тях не бива да се прекалява, но както всяко нещо и те приемани в големи количества, могат да навредят. Сред най-полезните макаронени изделия и пасти от итлианската кухня се нареждат тези, които са направени от пълнозърнесто брашно.

Read more: За тестените италиански специалитети

Тайните на италианската кухня

Замисляли ли сте се защо италианската трапеза е така съблазняваща, неповторима и предпочитана от хората по целия свят. Истината е, че тя с годините се с развивала, усъвършенствала и подобрявала, за да покорява малки и големи днес със своите страхотни творения.

Характерно за италианската кулинария днес е липсата на прекалено сложни или екстравагантни комбинации. Основните продукти играят ключови роли, а те и правят най-доброто, за да бъде качеството на високо ниво.

Благодарение на собствен вкус във всяка една от храните, се подчертава забелязва внимателно приготовление и пестеливо използване на подправки.

Read more: Тайните на италианската кухня

Характерни храни в италианското меню

Всеки от нас е чувал за многообразното и популярно италианско меню. Много са и тези, които смятат, че Италия е създател единствено на прочутите пици. Истината обаче е, че италианската кулинария се е зараждала години наред, за да достигне в блясъка си днес позната на малки и големи.

Италианското меню помества многообразие от храни, специалитети, десерти, напитки. Всяка една от тях си има своите особености и характеристики, за чиято тайна знаят само майсторите познавачи на италианското кулинарно изкуство.

Read more: Характерни храни в италианското меню

Италиняска винарна

Италия се слави не само с прочути ястия, но и със страхотни вина. Така посещавайки един италиански ресторант, вие получавате неповторима и уникална атмосфера, насищане на сетивата и качествени храни и напити.

В италианският ресторант всеки може да се докосне до сицилианския дух и да вкуси частица от тази така антична държава.

Вината на Италия започват производството си от древните години и носят история, култура и традиции в историята на производството си.

Read more: Италиняска винарна

Защо харесваме италианските ястия

Познавате ли дете или възрастен, който да не обича пица, спагети, паста или лазаня. Тази така невероятна, страхотна и съблазняваща италианска кухня, може да подтикне всеки опитващ се да свали някое и друго килце, към блажен грях.

Повечето хора свързват италианското меню единствено и само с пица и спагети, но истината е, че тя не се ограничава само с това.

Прочутото ризо, например е също специалитет от италианската кулинария и произлиза от Милано. За тортелите е известно, че са деликатес на Болония, а пицата е родом от Неапол.
За региона Генуа е известно, че е родината на зеленчукова супа минестроне. Днес тя е ястие за цяла Италия и много популярна вече и в останалите страни.

Read more: Защо харесваме италианските ястия

Италианската кухня, така великолепна

Кой не е чувал за италианската кухня…, а има ли някой, който не е опитвал прословутите италиански вина. И все пак, ако ви предстои да посетите италиански ресторант с приятели, искате да си организирате домашна вечеря, по-специална и интересна и разнообразна или сте се спрели на италианската атмосфера, среда и традиции. Сега е момента да се абстрахирате от всякакви представи и да се впуснете в едно неповторимо и уникално предложение за божествени вкусове и съблазнителни, опияняващи аромати.

Тук е и мястото да споменем, колко богата и многообразна е италианската маса. Тя помества гозби от природни, чисти продукти, невероятни ухания, побрани в сладостни и красиви специалитети.

Read more: Италианската кухня, така великолепна

Състав и вкусове на италианската кухня

Италианска кухня помества цялостно название за кулинарията на Италия. Тя датира от хилядолетия на сам и днес е прочута по целия свят.  

В състава на италианското меню са включени множество и различни видове храни, които я правят така богат и неповторимо уникална. Техниките, пропорциите и комбинациите между различните състави са интересни, специфични и особени. Голяма част от вкусовите качества се дължи на богатата плодово зеленчукова гама от домати, пипер, картофи, царевица и други, които и формират голям брои от съвременните италиански специалитети.

Днес Италия е известна навред с пиците, пастите, лазаните, средиземноморските деликатеси, супи, неповторимите десерти, вината, капучиното и кафе еспресо.

Read more: Състав и вкусове на италианската кухня

Какво знаем и не знаем за италианските вина

Известните четири категории италиански вина имат своите специфики и характеристики. И ако все още не сте опитали нито една от тях, сега е момента да научите коя, за чии вкусове подхожда и какво може да очаквате от нея.

На първо място ще споменем категорията маркови италиански вина с логото DOCG. Системата DOCG наречена в цялото си наименование Denominazione di Origine Controllata e Garantita, отговаря на най-строги изисквания в световен мащаб, идващи от френската АОС. Този тип има за цел не само да контролира, но и да дава гарант за качество и произход. Тази престижна категория е чест за всеки производител на вина. Тази категория и поставя началото на "революцията в качеството". За 80-те години, категорията DOCG получава името като Barolo, Barbaresco, Chianti и други.

Read more: Какво знаем и не знаем за италианските вина

Пица и още от Италия…

Пицата позната на целия свят от Италия, но кухнята на тази нация не се свежда само до нея. Съществуват многообразни специалитети и редица кулинарни съвършенства, съвкупност от редица регионални кухни, готварски традиции, разделени по географски начин и различни съставки.

Интересно е, че днешната италианската кухня е лишена от прекалено сложни и екстравагантни комбинации. Това обаче не намалява доброто й качество, а невероятният вкус се дължи на прецизно избрани и правилно използвани подправки.

Освен подправките в италианското меню, важно място заемат зехтина, различните видове сирена, сред които моцарела, горгондзола, пармиджано и маскарпоне, идва ред на колбаси мортадела и прошуто от Парма. Всичко това идеално се допълва от уникални италиански вина.

Read more: Пица и още от Италия…

За италианските вина

Историята за италианското вино датира от дълбока древност. По времето на гърците, земите на Апенинския полуостров наречен Енотрия били познати като страна на вината. За италианското винопроизводство се знае, че дълго време е било в сянката на велики френски вина. Днес обаче статистиките сочат, че Италия разполага с всички основни фактори, които спомагат и съдействат за качеството на виното. Наред сред тях се приема географското разположение, климата и плодородието на страната. Всичко това води до голямо разнообразие от висококачествени италиански вина.

Read more: За италианските вина

Италианската кухня от различни региони

Счита се, че италианската кухня се нарежда сред трите най-добри в света. Поставила е основите на френската кухня и до известна степен на други европейски кухни. По света се харесва от много народи, защото съчетава многообразие от ястия от риба и месо, различни видове зеленчуци, тестените изделия, сладоледи, плодови десерти. Италианското меню има традиционен характер и в зависимост от селскостопанските продукти се дели основно на три кулинарни зони: южна, северна и средна.

Read more: Италианската кухня от различни региони

Италианска кухня за бедни и богати

Описана с едно изречение италианската кухня е комплекс от аромати, но реално тя е има множество общи черти въпреки множеството региони, от които произлиза.

Така например италианското меню обхваща риба и морски дарове, специалитети с уникални аромати, възбуждащи сетивата и апетита, страхотни деликатеси от най-лесни и елементарни до най-причудливи и богати съставки.

Италианската технология за приготвяне на храните помества и набляга основно на съхраняване свойствата на продуктите. Така например в италианското меню се наблюдават множество рецепти поместващи голям набор от пресни зеленчуци и свежи зелени подправки.

Read more: Италианска кухня за бедни и богати

Многообразието на италианската кухня

Италианската кухня изобилства с многообразие в предлаганите ястия. Това богато кулинарно съвършенство се дължи на различните региони, в които се е зараждала тя. Това я нарежда в списъка на световните и харесвани от много хора по целия свят кухни. Италианската кухня е оригинална и несравнима с невероятно вкусните специалитети.
Сред типичните и неизменни за нея съставки, се нареждат пастата, пармезанът, месни блюда, прошуто, балсамов оцет.

Read more: Многообразието на италианската кухня