Италианско меню

Взели сте решение да посетите италиански ресторант, но изниква въпроса, какво да опитате по напред и в какво се състои италианското меню. Предлагаме ви ориентировъчен лист, по който да се ръководите сред най-известните италиански ястия и съставните им части.

Сред най-предпочитаните е телешкото месо. То се задушава, пече или се приготвя на грил, като преди последната обработка се залива със зехтин и се добавят подправки и корени. В менюто често присъства пилешкото месо, от което италианците правят чудесни специалитети с вино, домати, чушки и т. н. В италианската кухня намират приложение и останалите видове птици, както и дивеча като яребиците, фазаните, бекасите и пъдпъдъците.

Италианците приготвят невероятни специалитети с морските дарове – миди, стриди, лангусти, раци, омари, сепия, много видове риба. Рибите най-често се пекат на грил, запичат се в зехтин  или се пържат, подходяща добавка за тях е лимона, както и някои ароматни треви. От риба се приготвят и много видове чорби и супи.

Италианците много обичат супа. За известната Минестроне – гъста супа с много всевъзможни зеленчуци, тестени изделия или ориз. Към супите се добавя пармазан.

От векове насам Южна Италия е лидер на тестените изделия. Те се правят по различен начин, а формите, вкусовете и асортимента им нямат край. С тях се приготвят не само специалитети, но и служат като страхотно допълнение към дадено ястие под формата на гарнитури. Такива са каналоните, равиолите, тортелините, които се поднасят с плънка към месо, шунка, сирене.

В Северна Италия, ястие с приоритет е оризът. Оризът се задушава с вино и бульон, а после се добавят шунка, пилешко месо, морски дарове, грах, дроб, и други. Така се превръща в невероятно вкусно ястие.

Традиционната Неаполска пица от Италия е известната в целия свят. Приготвя се от тесто, сирене, домати, сардини и подправки. Сервира се с вино или бира.

В цяла Италия зеленчуците са най-известна храна. Сред тях водещи места заемат аспержите, тиквичките, резенето, патладжаните, доматите, ангинарите, чушките. Сервират се като салати в суров вид или задушени като гарнитура към месо, сирене и други.

Важна съставка на много ястия са сирената, което им придава приятен вкус и консистенция. Типичният италиански вкус за ястия в кулинарията им се дължи на подправките. Магданоза, босилека, ригана (подобен на майораната), резенето, градинския чай, розмарина. Италианските сосове присъстват към почти всяко ястие на италианската софра.

Десертите в италианското меню са характерни с големите дози сурови плодове заляти с кремове от сирена. Популярна е жълтъчената пяна и тирамисуто.

Сами се убедихте, че италианаската кухня не се свежда само до тестените пица и паста. Тя е многообразна и съчетава редица регионални специалитети. Типично за днешната италианската кухня е липсата на прекалено капризни, екстравагантни и отнемащи много време комбинации. Залага се на качествени продукти и тяхното многообразието им.

А сега знаейки в най-общи линии, какво представлява италианското меню, бихте можле да го вкусите в нашите вериги ресторанти Villa Italia