Напитки

Свежите коктейли са прочути не само за европейските и американските барове. Те са хит и у нас. Нискоалкохолните напитки, включващи много плодове, лед, вода и украсени екзотично се предлагат в италиански ресторанти Villa Italia.

Италианският коктейл, наричан Venetian Spritz се състои от сухо газирано вино "Просеко", сода и „Аперол“. Някои го предпочитат с Campari bitter. Може да се прибавят и други по тип алкохолни напитки. Продуктите се разбиват на едно с шейка. Коктейлът се сервира в чаша с портокалови резени. Прибавя се лимонов резен и сламка.

Шприц съществува от много години насам. Лека и утоляваща жаждата напитка. В нея преобладава сухо вино и газирана минерална, може да се замени и с тоник. Оставащите съставки са от други алкохолни напитки. Основното в този коктейл е червения цвят. В чашата се гарнира с маслина, парче лимон или портокал.
Хитов сред коктейлите е Белини. Състой се от бяло газирано вино, смлени бели праскови и от сока им.

Не по-малко известен е коктейла Хари Бар. Той е с розов цвят. Приготвя се от месестата част на бели праскови, които се смесват с газирано вино "Просеко", сок от малини, ягоди, придаващи страхотен цвят и аромат. Сервира се в тясна и висока чаша или такъв със столче.

Балинито обаче има и своите разновидности, като такова приготвено от жълти праскови или обикновен нектар от тях, в смес с различни по вид бели вина, по възможност газирани.

Росини е следващ тип вариация на коктейл Белини,  измислена в началото на XX век. Коктейлът се прави от свежо пюре от ягоди и бяло вино „Просеко“, което се замества сполучливо и с шампанско. Ягодите, лимона и захарта са основни съставки в него.

Тинторето e поредния италиански коктейл. Приготвя с от нар и бяло газирано вино „Просеко“.

Мимоза това е коктейл, в който преобладават портокаловия сок и шампанското.

Драй Мартини е сред водещите в класацията на коктейлите. Има множество версии за приготвянето му, които са в зависимост от националностите. Основните му съставки са джин, мартини, зелена маслинка и лед. Сервира се в стъклена чаша със сламка.

Коктейла сладко Мартини се състои от джин, червен вермут и черешка.

Коктейла Битер Кампари се приготвя от силно охладено кампари и дози силно газирана вода, както и резани лимон. Поднася се в чаша за аперитив и с много лимон.

Коктейла Негрони се състои от джин, кампари и червен вермут.