Многообразието на италианската кухня

 

За прошуто е характерен вид шунка, позната и произлязла от средиземноморският район. Прошуто се появява по времето на келтите. Те измислят и рецептата то да се консервира със сол. След време римските войници го носят със себе си по време на военни походи. Силно осолената и пиперосана свинска мръвка позволявала съхранението за дълго, като запазвала безценните му качества. Пармиджано Реджано, познато още в България като пармезан, е класическият вид италианско сирене. Днес то е сред известните и ценени по цял свят сирена, чиято имитация е невъзможна. Пармиджаното датира от 1350 година, с прочутото Бокачо "Декамерон“. Пармиджано Реджано става марка за запазеното качество на този вид сирене, а то се произвеждало в провинциите на Парма и Реджо Емилия, Модена, Мантова и Болоня.

За балсамовият оцет е известно, че се смята за най-скъпоценният дар на богатата средиземноморска кухня още от античността. Произлиза от гроздова меласа, която се оставя да престои 15 и 20 години в бъчви от специално дърво като кестен, дъб, череша и черница. Веднъж годишно течността се прелива от големите в по-малки съдове, с цел качествата и аромата от природата да бъдат съхранени. Балсамов оцет се използва за салати и всякакви зеленчуци, като подчертава вкуса на меса и придава изтънченост при направата на различни кулинарни произведения.

Италианската кухня е вкусна, здравословна и харесвана от много народи по света. Сред основните хранителни продукти се нареждат още рибата, зърнените храни, сиренето, зеленчуците, зехтина, билките, плодове, които са идеални компоненти за съвременен и балансиран хранителен режим.