Италианската кухня от различни региони

 

Столетия наред Южна Италия се слави с прочути ястия от тестени изделия, произведени в многообразни видове и по разнообразни начини.

За Северна Италия е характерно ястието от ориз. То се консумира главно като ястие, познато като миланско ризото. За разлика от много други страни, където се приема за вид гарнитура.

Популярна по целия свят е така наречената Неаполска пица. Тя, както и останалите пици се прави от тесто, домати, сирене, сардини и подправки. Характерни са и различните плънки и размери. Много подхожда с вино, бира и за самостоятелно ястие. За малките видове пици е позната консумацията им като предястие.

Италианската кухня е широко разпространена и известна извън пределите на страната си. По множество ресторанти пръснати по целия свят се отрежда на челни позиции с китайската кухня.

Много прочути са специалитетите от Апенинския полуостров.

Италия като страна с големи размери има множество различни климатични и географски особености, населени от разнотипни етнически групи. Повечето от регионите в Италия си имат свои специалитет, а това ги отличава от останалите. Според регионалните кухни се отличават особено следните: Фриаул-Венеция, Ломбардия, Трентино-Южен Тирол, долината на река Аоста, Лигурия, Пиемонт, Тоскана, Емилия-Романа, Умбрия, Абруци, Лациум със столицата Рим, Кампания, Базиликата, Апулия, Калабрия, Сардиния и Сицилия.