Състав и вкусове на италианската кухня

 

Подправките, зеленчуците и зехтина са сред основните подобрители и формират вкусовите качества на италианските специалитети. В характерни пропорции и количества те остават магията и удоволствието на храната.

Сред най-употребявани подправки са риган, магданоз, босилек, рзмарин, градински чай и резене.

Много от полезните качества на италианската храна се дължат на богатите на плодове и зеленчуци състави. Към най-употребяваните се отнасят аспержито, патладжани, тиквичките, резенето, ангинарите, чушки и домати.

За почти всяко ястие е характерно сервирането му с множество плодове. За десертите те са задължителни. Към тях се отнасят сладоледи, кремове от сирена и други.  

За прочутите тестени изделия, които цял свят използва в готова форма, италианските домакини държат на домашният начин на приготвяне. Сред най-характерните и приготвяни са каналони, равиоли, тортелини, а те идеално се допълват с месо, шунка или сирене.

Ориза също е сред най-използваните състави, които изключително добре допълват, обогатяват и завършват италианското меню. Той се нарежда сред тестените изделия и от италианците се приготвя на принципа “ал денте”, което ще рече на око, а не по-строга рецепта.