Тестото за италианската пица

 

Много често при мисълта за пица в съзнанието ни изпъкват вкусните съставки, които се редят най-отгоре. Тестото обаче, основата е много важна, за да се получи истинското съвършенство на италианската пица.

Майсторите пекари на пици, обаче знаят, че не една е рецептата за приготвяне на тесто за пица. Съществуват множество рецепти и варианти. Оригиналите на рецептите за италианско тесто за пици достигат над 1000 броя.

За да е по-лесно на пицарите е приет обаче един стандарт, около, който се ръководят повечето майстори, а той помества следните продукти за направата на перфектното тесто: 3 гр мая; 1 кг брашно; 20 гр заха; 30 гр сол; 50 гр зехтин от най-добрия са марката Extra Virgin.

Важно е вниманието, подбора и отношението към всяка една от изграждащите тестото състави.

Брашното се пресява, защото така се обогатява с кислород, а той спомага за неговото набухване.

Солта е важна за успеха на пицата. Тя се слага на края, защото има способността да спре процеса на набухване.
Количеството вода трябва да е равно, така на 1 кг брашно, се добавят 450 мл вода. Тя трябва да е топла, но да запази ефекта на маята, защото при горещата той се убива.

Щом всичко е замесено се притиска леко с длан и се увива във влажна кърпа, за да се избегне горния пласт на коричка. Разделя се на малки топки и се затваря херметически за още набухване. При добро съхранение може да се използва в следващите 6 часа, не само за направа на пици, но и на хляб.