История на климатика

 

От простотата на архитектурата и проектирането на естествената вентилация, до моментите от откриване и създаване на методи, за пестене на електрическа енергия, в последни 100 години човек, разработва техника, която ще даде възможност за него да направи повече, за обкръжението си да запази самообладание. Сега той може изкуствено да произвежда атмосферното време, за да му помогне да запази комфортната среда в дома и помещенията. Добър пример за това е един съвременен вариант на Midea MSRU 12HRDN1 R20.

Първият апарат за охлаждане е направен от американския д-р Джон Апалакиола, Флорида. През 1830 д-р Джон проектирана машина, която по същество се състои от контейнер с лед за охлаждане. Такава била използвана в болнични стаи.

По сходен начин, малко по-късно през 1881 г., Джеймс Гарфилд конструира машина, която издуха въздух през кърпа наситен с разтопена ледена вода. Устройството можело да понижи температурата в помещението от 20 градуса. Днес подобни предложения са климатици Panasonic-National H286А.

В края на 19 век бил създаден просто метод за контролиране влажността в текстилни фабрики, мелници и други помещения, които се нуждаели от по-суха среда за производство, с цел да се получи по-високо ниво на производителност. Охлаждането на станциите в крайна сметка е отвеждано към други помещения, които се нуждаели от хладен въздух, за запазване на храна, студена бира и други напитки, както и защита на важни документи.

В историята като откривател на устройството на климатика е известно името на инженер Уилис Кариер от Бъфало, Ню Йорк. През 1902 г. той проектира температура задвижвана от спрей и влажност контролирана система, както и система за офиси, апартаменти, хотели и болници. Много го наричат „бащата на климатика“. Днес за компанията му е характерно и друго сравнение - синоним за климатик съвършенство. Той построил своя "Апарат за лечение на Air", където са били използвани серпентини за охлаждане на въздуха и намаляване на влажността с до 55%. Устройството е в състояние дори да регулирате нивото на влажност до желаната настройка създадена и превърната в модерен климатика. Карер бил вдъхновен от идеята за своето творение, докато чакал влак в мъглива нощ. По времето, когато влакът пристигна Уилис е придобил по-дълбоко разбиране на отношение температура, влажност и точката на оросяване. Първите климатични единици са много големи, много скъпи и изключително опасни, защото амонякът, била използван като охлаждаща течност, а действието му било силно токсично.

За разлика от здравословните и високотехнологични климатици Daikin, които ползва човечеството в наши дни.