Уеб дизайн - ефективен интерфейс за мобилни устройства

 

Независимо от сложността на задачите, разработчиците се опитват да създадат ефективен дизайн за мобилни устройства, защото смартфоните отдавна са станали неразделна част от ежедневието ни.

Максимална четливост на текста

Един от основните критерии за ефективен дизайн е четлив текст, който потребителите могат да четат без усилие. Малкият размер и прекомерното осветяване на мобилните устройства могат да се превърнат в предизвикателство за разработчиците при създаването на дизайн. Разработчиците трябва да разгледат всички фактори, които влияят върху четивността на текста, за да се избегнат в бъдеще много от характерните проблеми. Професионален екип: http://webdesignbulgaria.net ще създаде визията, от която вашия сайт се нуждае.

Размер на шрифта

Когато става дума за мобилни устройства, размерът на шрифта е по-важен от всякога. Шрифтовете за дизайн на потребителския интерфейс за мобилни устройства трябва да са достатъчно големи, за да могат потребителите лесно да четат текста, но не и огромни, защото йерархията на дизайна трябва да се спазва. Избирането на правилния размер на шрифта е ключът към ефективния UX .

Линейно отстояние

За мобилните устройства разстоянието между редовете е по принцип по-малко, отколкото за настолните компютри. Благодарение на правилното разделяне на редовете, потребителите лесно могат да скачат от един ред на друг и самият текст ще изглежда четливо. 

Дължина на линиите

Оптималната дължина на линиите за настолни компютри и мобилни устройства далеч не е една и съща. В резултат на това линиите, които са твърде дълги, могат да се припокриват с екрани на мобилни устройства. По този начин, разработчиците съветват поставянето на не повече от 30-40 знака на един ред. 

Незапълнено пространство

Размерите на мобилните устройства не предполагат наличието на големи свободни пространства между елементите. По този начин е необходимо да се намери златната средна между изобилието на незапълненото пространство и купчината елементи.

Намаляване на йерархията

Правилната визуална йерархия позволява на потребителите лесно да идентифицират елементите на сайта, поради различията в размера, цвета, местоположението и т.н. Благодарение на тази йерархия съдържанието на сайта се разпространява по нива и потребителите могат лесно да получат достъп до информацията, публикувана на сайта Ви.

Лекота на шрифтовете

Дизайнът трябва да е разбираем, а навигацията - удобна за използване.

Елегантен контраст

Контрастът е ефективен инструмент. Благодарение на него е възможно да се разпределят важни потребителски елементи, както и да се постигне желаното ниво на четимост на текста. Така контрастът в размера на шрифтовете също трябва да бъде сведен до минимум. 

Адаптивен дизайн

Днес имате достъп до интернет с почти всяко устройство. Именно поради тази причина адаптивният дизайн е едно от най-важните условия за създаване на успешен цифров продукт. Подреждането на елементите е ключов фактор за адаптивността на уеб дизайна.

Приоритет на съдържанието

За потребителите е важно лесно да намерят информацията, от която се интересуват, но ограниченият размер на мобилните устройства може значително да усложни подобен процес. В зависимост от приоритета на текстовите елементи се задават различни шрифтове, както и техният размер и ширина. 

Отстъпи от двете страни на текста

Ако основният текст е опънат по цялата ширина на екрана, вдлъбнатината от двете страни на линиите напълно липсва. Така потребителите няма да могат да гледат подобен текст на мобилни устройства, затова е важно съобразяване и на отстъпа от двете страни.

Функционално разпределение

Мобилните устройства трябва да имат много повече функции от десктопа. За тази цел в интерфейса на мобилни устройства, използваните елементи на текста, с който потребителите могат да извършват различни действия: да направят покупки, и призовава да се премине към други уеб страници и др. 

Елементи, които изпълняват конкретни действия трябва да бъдат разпределени и да бъдат удобни за потребителите. 

Заключения:

Минимализъм. Екраните на мобилните устройства са достатъчно малки, затова не трябва да се претоварва интерфейса им. Използването на прости шрифтове, ясен стил и минимален брой елементи на една страница е от изключително значение за добре изглеждащият уеб дизайн.

 

За всичко това, лесни решения и съвет ще откриете в Уеб Дизайн България. Винаги на ваше разположение!