Защо лещата е полезна

Струва си да разнообразите ежедневното си хранене с леща, макар и само защото 100 грама от продукта съдържа най-малко 50 грама въглехидрати, 20 грама растителни протеини, витамини В, Е, фолиева киселина, бор, йод, желязо, силиций, кобалт, манган, никел, мед, хром, цинк, калий, натрий, магнезий, хлор, фосфор. Съдържа изофлавони - полезни вещества, които са важни по време на менопаузата при жените и за профилактика на рак, остеопороза.

 

Лещата не натрупва тежки метали и токсини. Лекарите препоръчват постоянно да се консумира леща, особено от тези, които страдат от диабет, проблеми със стомаха и червата и заболявания на сърдечно-съдовата система. Протеините от леща могат лесно да заменят животинските, поради което са така популярни сред вегетарианците.

Червената леща съдържа най-много желязо и се препоръчва особено за хора с анемия. Зеленото помага при запек, диабет. Той е с високо съдържание на фибри и може значително да понижи нивата на кръвната захар, когато се консумира редовно. В черната леща по отношение на хранителния си състав е най-подходяща за човешкото тяло и се усвоява най-бързо. Жълтата леща, получена чрез смилане на зелена леща, е с високо съдържание на фолиева киселина, така че е особено полезна за бременни жени.

Подобни полезни свойства правят лещата от всякакъв цвят и разнообразие истинска находка. Тя е полезна за всеки, който е свикнал да се храни правилно или просто да следва правилните стъпки към върховете на здравословния живот.

Тя е полезна и за тези, които искат да отслабнат или да поддържат нормално тегло. Ето една рецепта за леща, която със сигурност ще Ви допадне.

Някои противопоказания

Лещата допринася за увеличеното производство на газове, така че хората, страдащи от прекомерно образуване на газове, не трябва да я ядат често и в големи количества. При обостряне на заболявания, свързани с червата и стомаха, е добре леща да се яде по-рядко и в малки количества. В огромни дози всякакви сортове леща могат не само да не са полезни, но и да провокират обостряне на уролитиаза и проблеми със ставите. Тя, например, да причинят пристъп на подагра. За да се улесни смилането на храните с леща, препоръчваме предварително накисване на продукта в студена вода за поне 3 часа. Така ще улесните червата си и ще извлечете максимума от бобовата култура.