Как да намеря и как да спра такси

Вземайки под внимание факта, че темата с такситата е колкото неизчерпаема, така и многообразна, решихме да подготвим продължение на първа част от „Как да намеря и как да спра такси“.

На първо място е добре да се обръща внимание на местата, на които се разполагат най-често такси колите са по центъра, около гари, покрай молове и до болнични заведения или заведения за хранене. В случай, че имате възможност и сте в близост до такива възлови места, опитайте се да се придвижите до самата кола, за да не губите време.

Не по-малко алтернативен подход е да спрете такси от страната по пътя на улица, която е с голямо движение. Тогава нека това да е от страната по посока на движението и най-удачно е това да е от страната, в която ще пътувате.

Добър знак да потърсите и спрете такси е като предварително огледате табелките. Най-често такси спирките са обозначени с пътни знаци. Около хотели, спирки и големи сгради също се разполагат табелки за такси превози. Огледайте се за такива, ако сте в близост до някоя от тях.

 

Още по-добра идея е преди самото заминаване в чуждо населено място на голям град или по-малък такъв да потърсите поне една две компании, които предлагат такси услуги. Запишете номерата им в мобилният си телефон.

В големите градове има изобилие от такси услуги, затова е удачно да ги проучите в Интернет преди тръгването. Едни от тях превозват вземайки цена на минута, те се наричат още таксиметрови превози, другите са с фиксирани цени за такси услуги и са по-добрият вариант, защото не вземат пари за минута престои.

В някои агенции за такси услуги се начислява и цена за повикване на таксито по телефон, като това натоварва с допълнителна такса клиента. Такси компании са длъжни да поставят на видно място цени за нощна и дневна тарифа, както и за първоначална такса, в случаи, че отмерват на метър и такса за повикване. Най-често тези цени са поставяни в самото купе и сочат към клиента от едната страна, а от другата са обърнати, за да бъдат лесно видени от вътре.

Повечето от коли на агенции за такси превози са свързани с централа на компанията, а това е гарант за безопасност на пътници и водача на автомобила.