Етапи на протезиране на долен крайник

Процесът на протезиране на долните крайници е сложен. Той се състои от няколко етапа, следващи един след друг.

 

Подготовка и момента на протезиране

Този етап е първият в процеса на протезиране на долните крайници и включва редица дейности. Съществува и поредица от стъпки на протезиране на долен крайник.

  1. Ампутация на крайника – извършва се от ортопедичен лекар, нивото зависи от тежестта на патологичния процес или характера на увреждането. Колкото по-голяма е ампутацията на долния крайник, толкова по-сложна е протезата, както и бъдещата адаптация. По време на операцията лекарят подготвя в зависимост от типа протеза, която ще се използва.
  2. Грижата за булото в постоперативния период - включва превръзки с антисептичен разтвор (хлорхексадин, фурацилин). Това се прави, за да се предотврати развитието на инфекция в постоперативните конци.
  3. Предотвратяване на контрактури на ставите – извършва се с помощта на специални упражнения. Тяхната роля е да предотвратят образуването на сраствания в ставите, които най-често остават след ампутация.
  4. Борбата с фантомни болки, които се появяват в ампутираните крайници и карат пациента да ги чувстват. За борба с тях се използват болкоуспокояващи средства (кетани, ремоксикам) и методи на психотерапия.