Риск от рак на гърдата

Повишените нива на хормоните увеличават риска от рак на гърдата

Известно е, че жените в постменопауза с високи нива на хормони като естроген или тестостерон имат по-висок риск от рак на гърдата.

 

Ново проучване, публикувано в списанието за отворен достъп на BioMed Central Breac Cancer Research, показа осем различни секреции и хормони на растежа и установи, че рискът от рак на гърдата е много по-висок с увеличаването на повишените хормони - всяко допълнително повишено ниво на хормона увеличава риска 16% ... Изследователи от Brigham and Women Hospital и Harvard Medical School са използвали кръвни проби, събрани от медицински сестри на възраст до девет години преди записването на здравна информация, включително техния статус на рак на гърдата.

Жените в постменопауза с диагноза рак на гърдата са сравнени с две контролни групи на една и съща възраст. Най-високите нива на циркулиращи естрогени (естрон и естроген), пролактин и андрогени (тестостерон, андростендион, DHEA или DHEA сулфат) са индивидуално свързани с 50 - 200% повишен риск от рак на гърдата.

  • “Нашите резултати показват, че моделите, използвани за оценка на риска от рак на гърдата, могат да бъдат подобрени чрез отчитане на множество полови хормони и нива на растежен хормон. „

Над нормалното количество различни хормони допълнително увеличава риска, така че жените с един висок хормон имат 10% повишен риск (в сравнение с нормалните нива), но рискът за жените с пет или шест високи хормонални нива е удвоен, а за жените със седем или повече осем беше утроен.

Всички тези рискове са малко по-високи при жени с положителна ER реакция. Д-р Shelley Tworoger от Brigham and Women's Hospital коментира, че „повишените естрогени са имали най-голямо влияние върху риска, особено за ER-позитивни ракови заболявания. Въпреки това, андрогените и пролактинът също увеличават риска от рак на гърдата. Известно е, че тези хормони стимулират растежа на клетките на рака на гърдата в лабораторията и докато андрогените могат да се преобразуват в естроген в организма, е установено, че тези хормони стимулират растежа на раковите клетки при липса на ER.