Никулден - На 6 декември почитаме Св. Никола - имен ден

Никулден се чества на 06 XII всяка година. На него празнуват много хора, а имениците също не са малко. Хора с имена Нина, Николина, Николета, Нена, Ненчо, Никола, Николай, Николет, Кольо, Колче, Коло и техни производни.

 

Самият св. Николай е наричан Чудотворец. Поверието разказва за буря, която сполетяла кораба, на който пътувал Николай. Тогава един от моряците загинал. Светият Николай се помолил на Господа и така успокоил морето, а морякът бил възнесен.

По време на пътуването му до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети Николай успокоил морето и възкресил убития моряк.

Така денят е признат за ден на моряци, рибари, търговци,банкери, ловджии, воденичари, кираджии. Покровителят Свети Николай властвал над морета, реки, езера.

Той помагал и на младите, несемейни хора да се оженят. Светецът е закрилник дома, на семейството и рода. Той брани и имотите и стоката.

Още в детството си светецът е пример за аскетизъм и добродетелност. Той живее, за да прави и раздава всичко на бедните.

Основно на трапезата за Никулден се поднася риба и главно шарана. Той е пълнен шаран с ориз и орехи, изпичан и сервиран с вино.

В основата на празника е морската стихия, затова и се поднася шаран, който се смята за слуга на светеца Николай.

Люспите от шарана се почистват внимателно. Важно е да не падат по земята, ако има такива поднали, обаче не трябва да се настъпват, защото е на лошо здраве през годината.

Костите от рибата се събират и изгарят или се закопават в земята, или се пускат в течаща вода.

Свети Никола е покровител още семеен и личен покровител. Той не е пазител само на носещите името му.

На този ден, 6-ти декември се поканват кумове, роднини и съседи у дома. Прави се освещавка на трапезата, има песни и веселба. В деня на Никулден се предсказва и бъдещата реколта.