Изхвърляне на стари мебели и видове дървесина

Знаете ли, че едно дъбово легло може да издържи повече от сто години. Какво ще кажете за мебелите от други видове дърво? Какво трябва да знаете за качествата на мебелите, добри и не толкова, прочетете в тази статия.

 

Наред с това, ако планирате подмяна на мебелите, тази информация ще ви е от полза, както и връзките с фирма за изхвърляне на стари мебели цени.

Едно от най-важните свойства на дървото е твърдостта му. Има дори специално разделение на видовете им и то е на три групи, според твърдостта.

- меки дървесни видове, включват: смърч, кедър, бор, липа, трепетлика, туя;

- твърда дървесина: бук, дъб, бреза, орех, ясен, клен;

- много твърди, тук са най-редките и най-скъпите видове: чемшир, габър, тис, дрян.

Меките дървесни видове обикновено не създават големи трудности при обработката. В резултат на това мебелите, създадени от тях, не се отличават с висока цена, но също така нямат висока якост и твърдост. Мебелите от твърда дървесина са по-скъпи, но при правилна грижа почти винаги се оказват по-здрави и издръжливи.

Ако класирате най-подходящите дървета за производство на мебели, най-отгоре ще бъде е борът. Непретенциозният бор расте навсякъде. В продължение на векове къщите в някои страни по света били построявани от бор и от него са правени предмети за бита, необходими за живота. Борът служи като материал за мебели - сандъци, пейки, маси, столове, бебешки люлки ... Мебелите от бор все още се срещат на пазара.

Легло от бор

Има два начина да разберете дали едно легло е направено от бор. Първият е мекотата и гъвкавостта на дървото. И второто е едва доловима смолиста миризма. Борът е богат на смоли и крайният продукт обикновено запазва лек оттенък и аромат, дори след обработка. По отношение на цвета, неоцветената борова дървесина има светложълт, златист оттенък. По право борът е лесен за оцветяване. Като цяло не създава големи проблеми при обработката и това също е една от причините за широкото му разпространение.

Модерно чамово легло

Такова също може да бъде издълбано, като негов исторически прототип. Или може би, напротив, да има много прост и строг вид, без никакъв декор. Цената на леглата от бор обикновено радва привържениците на естествените мебели. Всички горепосочени качества водят до много умерена цена на готовото копие. Серийните легла от бор са малко по-евтини, ръчно изработените - по-скъпи. Но като цяло цената на боровия продукт е сравнима с цената на мебелите от MDF.

Има ли недостатъци  бора?

За съжаление, всяко дърво ги има, дори и толкова прекрасно. Един от минусите е вече споменатата гъвкавост на бора. В ежедневието се превръща във вдлъбнатини и драскотини. Те могат да се появят отстрани или на таблата от всеки случаен удар, не непременно с боксова сила. Невъзможно е да изгладите или поправите такива вдлъбнатини у дома. Помага само грунд, а за това трябва да знаете технологията. Ето, защо е препоръчително да се борави с борови мебели внимателно и да се поставят там, където няма да бъдат повредени. Леглото от бор е най-подходящо за спалня за възрастни или тийнейджъри, но за детска стая е по-добре да изберете нещо по-издръжливо. Например, бреза.

Мебели от бреза

Мебелите от бреза са по-издръжливи от мебелите от бор. Най-трудното при обработката на бреза е да я изсушите правилно. Но ако майсторът успее, тогава мебелите от бреза могат да надминат по-скъпите дървесни видове по качества. След изсъхване такова дърво става гладко и матово. Цветовата му гама е много голяма - от белезникави и жълтеникави до кафяви нюанси. В същото време брезата лесно се боядисва в други тонове.

Легло от бреза

Брезата е много чувствителна към влага. Тя бързо набъбва и изсъхва дълго време. В стая, където има легло от бреза е по-добре да се поддържа ниска влажност. Освен това, при постоянни колебания в температурата и влажността, мебелите от бреза могат да се изкривят или напукат.

Мебелите от бреза и бор не са много скъпи и най-често се считат за бюджетни. Твърдите дървесини от по-висок клас включват бук и дъб. Мебелите от бук са почти толкова издръжливи и твърди, колкото дъбовите мебели, но струват малко по-малко. Небоядисаната букова дървесина има светлокафяв цвят с добавка на червеникав или жълтеникав оттенък. При топлинна обработка буковото дърво става червено. То перфектно бива оцветено; лесно се полира и ако се изсуши добре се огъва. Благодарение на тези качества се получават отлични мебели в класически стил.

Легло от бук

Леглото от бук обикновено прави огромно впечатление на "неопитни" хора. Факт е, че буковата дървесина, с подходящо тониране, лесно може да бъде приета за орех или махагон. Но мебелите от бук са добри сами по себе си, без имитация на обработка. Поради интересния нюанс на дървото не е необходимо да го боядисвате задълбочено. Понякога цветната обработка се свежда до нанасяне на прозрачен защитен лак. Леглата от бук са популярни сред тези, които предпочитат класически и близки до него стилове - например стил Empire.

Когато купувате легло от бук, не забравяйте, че това дърво не обича прекалено сух въздух. Ако поставите такава мебел до радиатор или централно отопление, букът ще започне да се напуква. И при постоянни промени във влажността дървото може да се изкриви. По този начин в стая, където има мебели от бук, трябва да поддържате мек и спокоен температурен климат, без резки промени.

Легло от дъб

Такова веднага хваща окото с впечатляващия си вид. Това не зависи от местоположението му. Може да се намира, както в спалнята, така и в магазин дъбът веднага привлича вниманието. От дъб са се изработвали английски класически мебели, френски готически мебели и руски, а също такива за знатни и богати хора. Ето, защо дъбът от древни времена се смята за „аристократично“, благородно дърво.

Ако поставите дъбово легло в спалнята, духът на класиката и дори строгостта веднага ще се появят в интериора. Тук вече не можете да „уредите“ стъклена маса, не можете да монтирате подсветка в таблата. Дъбовите мебели задължават да спазват стила. От друга страна, това е вечна класика. Не може да се каже, че тя винаги ще бъде на мода - тя стои над всички преминаващи тенденции и служи като пример за определен вкус.

Дъбово легло

Много хора смятат, че мебелите от дъб са само в тъмен цвят. Естественият цвят на дъбовата дървесина е жълтеникавокафяв с лек зеленикав оттенък. Сред методите за обработка се откроява оцветяването - процедура, при която дъбовата дървесина се държи дълго време във вода. След това дървото придобива красив тъмен нюанс, който вече ни е познат.

Дъбовите мебели не са евтини, но създаването им е истинско изкуство, съчетано с трудоемка работа. Дъбовата дървесина е доста трудна за обработка и боядисване, лаковете и политурите не залепват добре, върху й. Хубавото е, че дъбът не гние, не се поддава на механично действие и има дълъг срок на годност. Подобно на бука е по-добре да не се пресушава. Дъбът е чувствителен към растителни масла.

Източник на полезна информация: chistachi.bg