От какво зависи качеството на тенис играта

Професионалният играч във всеки един спорт знае, че за добрата игра значение има не само техниката, но и набора от аксесоари. Така в качеството на тенис играта, решаваща роля има, както тенис корта, така и тенис ракети, така и уменията на тенисиста.

 

Малко са онези, за които е известно и, че добрата игра на тенис на корт се определя и от кордажа на ракетата.

Изборът на такава, която е най-подходяща за играча, според физическите му заложби, определя и точността на удара. Топката може да полети с по-голяма или по-малка сила. Тогава еластичността на кордажи, има значение. Така кордажи допринасят нивото и на качествената игра. Казано по-друг начин, когато еластичността на кордажи е преценена с точност, то и удара може да е добър и точен.

Кордажи за тенис с по-висока еластичност се избират не само от професионални играчи, но и от онези, чиято сила на удара е голяма. Добре е също така да се знае, че ракета с по-ниска плътност на кордата спомага удара с по-висока плътност. Преценява се и силата, с която лети топката. По-еластичните корди добавят по-слаба сила към удара.

Спецификите около избора на екипи и аксесоари за тенис на корт са много. Така, например ако се търси по-голяма сила в летенето на топката и допълнително завъртане, то избора трябва да е насочен към намалената плътност и наплитането на кордата. По сходен начин се отразяват и по-тънките корди.

Значение за качеството на играта тенис на корт има и тенис ракетата. Стабилен хват на ракетата се постига, както при меки, така и при твърди корди. Правилната екипировка за тенис на кортове може да е решаваща за изхода на играта, а познанието е допълнителна сила на самия играч.

От значение е да се обръща внимание, когато се избира ракета и кордаж, а те непременно трябва да отговарят на нуждите на самия играч.